Yritysblogi

Sunnuntai, Tammikuu 6, 2019, 18:13

Joulukuussa verstaalle tuotiin kiinnostavia huonekaluja, joista vanhin on todennäköisesti peräisin 1800-luvulta. Talonpoikaistuolin iän pystyy päättelemään tuolin muotokielestä, materiaalien kuluneisuudesta ja liitosten rakenteesta. Ennen 1900-luvulla laajemmin käyttöön tulleiden tehokkaampien liimojen yleistymistä, huonekalujen tappiliitokset vahvistettiin sarjan läpi poratuilla puutapeilla. Tapit jäykistivät liitoksen ja tekivät huonekalusta vakaamman. 

Verstaalle tuodun tuolin kaikki liitokset olivat löystyneet ajan kuluessa ja tuolia oli vahvistettu muun muassa rautanauloilla ja tuolia kiertävällä metallivanteella.

Naulat on yksi huonoimmista mahdollisista korjausmenetelmistä, sillä naula rikkoo puuta upotessaan ja ruostuessaan naula lahottaa ympärillään olevaa puuainesta. Lisäksi tuoli oli maalattu valkoisella öljymaalilla ja kitattu huonosti. Tuolin restaurointi alkoi tuolin purkamisella osiin ja valkoisen maalin poistamisella. Maalin poistaminen onnistui siklaamalla eikä alempi maalikerros vaurioitunut, koska valkoinen maali oli huonosti kiinnittynyt alempaan maalikerrokseen. Maalinpoiston jälkeen tehtiin osille tarvittavat puukorjaukset, joita tuli useita naulojen aiheuttamista vaurioista johtuen. Tuolin kasaamisen jälkeen veistettiin liitoksiin uudet tapit vahvistamaan liitoksia. Tuolin kasaamiseen käytettiin nahkaliimaa. Vahvistaviin tappeihin ei laitettu liimaa, jotta ne olisi helppo irrottaa tulevaisuudessa, kun liitosten uudelleen liimaaminen tulee ajankohtaiseksi. Lopuksi tuolissa olevat naulanreiät kitattiin sellakasta ja puupölystä tehdyllä kitillä, puukorjaukset retusoitiin pellavaöljyllä ja pigmenteillä ja alkuperäinen ootraus elvytettiin pellavaöljyllä.

Toinen tuolin kanssa samaan aikaan verstaalle tuotu esine oli seinälle sijoitettava naulakko, jonka pinnassa oleva maali oli lohkeillut osittain irti ja puuosien liitokset irtoilleet. Liitosten aukeaminen johtui puun elämisestä johtuvasta vääntymisestä.

Liitoksia oli tuettu ennenkin ruuveilla naulakon taustapuolelta, joten osa ruostuneista ruuveista irrotettiin ja korvattiin uusilla. Lisäksi liitoksiin laitettiin liimaa varmistamaan liitosten pitävyys. Yksi sorvattu koriste puuttui naulakosta, joten puuttuvan koristeen tilalle veistettiin vastaava uusi koriste. Lisäksi toisen sivunn koristelista puuttui, joten sen tilalle valmistettiin uusi, joka kiinnitettiin puutapeilla. Maalipinnat puhdistettiin kauttaaltaan ennen uutta pellavaöljymaalikerrosta. Puhdistukseen käytettiin mietoa mäntynestesaippualiuosta. Maalausta varten pellavaöljystä ja pigmenteistä sekoitettiin alkuperäistä vastaavat sävyt joilla pinnat maalattiin. Pellavaöljyn sekaan lisättiin muutama pisara tärpättiä nopeuttamaan öljyn kuivumista. Naulakon ripustuskoukut vaihettiin uusiin, sillä koukut olivat todella ruosteessa ja yksi koukuista oli katkennut. 

Kolmas esine joulukuussa oli punaiseksi maalattu pirttipöytä, jonka maali tuli poistaa kauttaaltaan ja puhtaat puupinnat käsitellä öljyvahalla.

Pirttipöydän paksuin maalikerros poistettiin kuumailmapuhaltimella ja kaapimalla pehmennyt maali puupinnasta. Tämän jälkeen pinnasta poistettiin maalia maalinpoistoainetta apuna käyttäen. Lopuksi pinnat viimeisteltiin siklillä, hiomapaperilla ja tarvittaessa käsihöylällä. Kaikkea punaista ei ollut mahdollista poistaa puusta, johtuen männyn huokoisuudesta, kuluneesta puupinnasta, joka oli maalattu sekä pöydän saamista kolhuista. Pinta käsiteltiin Top oil öljyvahalla, joka soveltuu hyvin keittiötasojen ja pöytien pintakäsittelyksi sen likaa ja kosteutta hylkivien ominaisuuksien takia.

K-keinutuolin viimeistely on viivästynyt ompelukoneen reistailusta johtuen. Valmiita kuvia töistä tulee tammikuun blogitekstiin sekä yrtyksen sosiaalisen median kanaviin. Hyvää alkavaa vuotta kaikille!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Palvelun tuottaa Fokus-Visual
Intarsia & Restaurointi Roivas Copyright (c)2018, All Rights Reserved.