Intarsia

Intarsialla tarkoitetaan...

yleensä upotuskoristelua tai kuvioviilutusta. Upotuskoristelussa arvokkaampaa materiaalia upotetaan halvempaan materiaaliin ja näin luodaan kuva tai kuvio. Upotuskoristelussa voidaan käyttää muita materiaaleja erilaisten puulajien ohella. Vanhoissa arvohuonekaluissa on voitu käyttää upotuksissa simpukoista saatavaa helmiäistä, kilpikonnan kuorta tai erilaisia arvometalleja.

Kuvioviilutuksessa eri puulajien viiluja yhdistelemällä muodostetaan haluttu kuva tai kuvio. Kuvioviilutusta voi toteuttaa veitsi- tai sahaustekniikalla. Sahaustekniikka soveltuu parhaiten paksumpien puuviilu leikkaamiseen. Veitsitekniikalla toteutetuissa kuvissa ja kuvioissa käytetään useimmiten 0,6 mm paksuisia viiluja. Seuraavaksi esittelen muutamia esimerkkitöitä, joita olen valmistanut veitsitekniikalla. Osaan töihin on tehty varjostuksia kuumalla hiekalla kuvan elävöittämistä varten.

Eagles-yöpöydät

Eagles-yöpöydät on valmistettu viilutetusta lastulevystä. Tummemman yöpöydän viiluna on käytetty pähkinää ja oven taustaviiluna mahonkia. Vaaleampi yöpöytä on valmistettu vaahteraviilusta ja oven taustaviiluna on linnunsilmävaahteraa. Molemmissa ovissa on massiivipuukarmit. Oven kuvissa on käytetty muun muassa oregoninmäntyä, tervaleppää ja plataania. Molemmat kuvat on valmistettu samoista puulajeista, jolloin eriväriset taustat tuovat hyvin esiin eri puulajien kontrastit. Pöytien pintakäsittelynä on käytetty Osmocolor-vahaa.

The Trooper -taulu

Kuvassa olevassa taulussa on yhdistetty kahta erilaista kuvioviilutustekniikka. Keskellä oleva Iron Maiden -yhtyeen maskotti Eddie on valmistettu eri puulajien viiluista ja näin on muodostettu esittävä kuva. Kuvan kolmiulotteisuutta on lisätty tekemällä kuvaan varjostuksia. Kuvassa on käytetty puulajeina muun muassa lämpökäsiteltyä koivua, tervaleppää ja pähkinää. Taustana toimii nousevat kuutiot -kuvio. Taustan kuvion kolmiulotteinen vaikutelma on luotu leikattujen viilupalojen syysuuntia vaihtamalla. Taustan kuviossa on käytetty mahonkia sekä koivua. Taulun kehykset ovat tervaleppää. Taulu on pintakäsitelty sellakalla.

Ruusu-taulu

Ruusu-taulussa on puulajeina käytetty muun muassa zebranoa, tervaleppää ja kirsikkaa. Kuvan taustaviiluna on mahonkia. Kuvan kehykset ovat saarnia.

Nainen rannalla -taulu

Kuvan taulu poikkeaa muista esitellyistä kuvista, sillä siihen ei ole tehty varjostuksia polttamalla. Kuvaan on luotu syvyyttä vaihtamalla käytettyjen viilujen syysuuntaa. Kuvassa on käytetty puulajeina muun muassa pähkinää, koivua ja mahonkia. Kuvan kehykset on valmistettu männystä.

Kuvioviilutusta pystyy soveltamaan lähes kaikilla tasaisilla pinnoilla. Myös kaarevia pintoja pystyy viiluttamaan, kun valitsee oikean liiman ja liimaustekniikan. Jo hyvin yksinkertaisella intarsialla pystyy elävöittämään huonekaluja ja esineitä. Intarsialla pystyy huonekaluihin ja esineisiin tuomaan arvostettuja puulajeja ympäristöä säästäen. Intarsia soveltuu myös muuten vähäarvoisten esineiden koristeluun, jolloin saadaan yksilöllisiä lopputuloksia ja esineen arvoa nostettua.

Intarsiakoristelua lisätessä vanhaan esineeseen tai huonekaluun, tulee aina ottaa huomioon huonekalun tai esineen arvo niin kulttuurihistoriallisesti kuin rahallisestikin. Intarsian lisääminen vanhaan esineeseen ei tule kysymykseen, mikäli se laskee esineen arvoa kulttuurihistoriallisesti tai ei tee oikeutta esineen tai huonekalun alkuperälle.

Korulipas

Kuvassa oleva korulipas on valmistettu vanhasta jyrsinterien säilytyslaatikosta. Jyrsinterien säilytyslaatikko soveltui hyvin intarsian toteuttamiseen, koska sillä ei ollut enää käyttöä sen alkuperäisessä merkityksessä. Viiluttamalla jyrsinterälaatikko saatiin aikaan kaunis käyttöesine. Korulippaan kanteen tehdyssä kuvassa on käytetty viiluina muun muassa mahonkia, pähkinää ja koivua. Korulippaan pintakäsittelynä on käytetty sellakkaa.
Palvelun tuottaa Fokus-Visual
Intarsia & Restaurointi Roivas Copyright (c)2018, All Rights Reserved.